Oberačky sa začali skôr ako v minulých rokoch, vinohradníci počítajú s veľmi dobrou kvalitou hrozna.
Teraz už všetko závisí od počasia v nasledujúcich týždňoch, hrozno podľa našich pozorovaní je v Doľanskom a Orešanskom rajóne v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti v excelentnom zdravotnom stave a tomu zodpovedá aj kvalita burčiaku.
Burčiaková atmosféra v JM Vinárstvo Doľany začala o niečo skôr ako po minulé roky. Odštartovala ju odroda Iršai Oliver, nájdeme ho na jarmokoch, v reštauráciách, vinárňach, vinobraniach. Burčiaková sezóna je v plnom prúde, neodmysliteľne k nej patria lokše, husacina a čas príjemného posedenia pri pohári nasladlého, jemne ovocného až muškátového moku. Počas burčiakovej sezóny budete mať možnosť z našej produkcie ochutnať Muškát Moravský, Modrý Portugal – ružový, Modrý Portugal červený.
Burčiak nie je určený na skladovanie, ale na okamžité vypitie.
V JM Vinárstve pre Vás pripravujeme burčiak tak, aby bol v najlepšej kondícií v deň predaja. Pozor burčiak je „výbušný“ nápoj, neprospievajú mu vysoké teploty práve preto u nás regulujeme jeho kvasenie – fermentáciu. Pri 8 °C spomalíme jeho fermentáciu, aby sme ho udržali dlhšiu dobu ako svieži nápoj.
A čo je vlastne burčiak?
Je to čisto prírodný alkoholický nápoj: „kvasiaci a žltkavo sfarbený hroznový produkt, obsahujúci 4-6% . alkoholu, ktorý vzniká pri výrobe vína. Kvalitný burčiak obsahuje veľa vitamínov, stopových prvkov a ovocných cukrov. Má príjemnú chuť, je výborným doplnkom jedla a príjemným spoločníkom. Má priaznivé účinky na trávenie, nervovú sústavu, pleť a zlepšuje činnosť srdca.
Ako vlastne spoznáte kvalitný burčiak?
Farba je svetlo mliečno-žltá s jemným kalom, nemal by byť tmavý ani hustý. Je príjemnej ovocnej arómy s miernou vôňou kvasiniek.
Hovorí sa, že človek by mal kvôli svojmu zdraviu za sezónu vypiť sedem litrov burčiaku, aby sa mu kompletne vymenila krv.
Tento rok je naozaj výnimočný. Hrozno dozrieva ...
Celá debata | RSS tejto debaty