Založ si blog

Tešíme sa z peknej úrody hrozna a burčiak už čoskoro!

V tomto roku sa nám rysuje naozaj pekná úroda. Začiatok vinárskeho roka 2018 sme u nás v JM Vinárstvo Doľany zahájili zberom Iršai Oliver, ktorý nám dozrel v predstihu 2 týždňov.  Tento rok je naozaj veľmi dobrý, má veľa slnečných dní, čo predpovedá, že hrozno by mohlo mať vyšší stupeň cukornatosti.

MP SR vyhovelo žiadosti vinohradníkov a vinárov, ktorí žiadali o výnimku zo zákona o predaji BURČIAKU.

Takže v tomto roku namiesto 15. augusta už obľúbená búrka v pohári od 6. augusta.

Tak už len dúfať, že počasie nás nesklame a úroda bude taká, ako sa nám v týchto dňoch ukazuje. Poľnohospodár ale nemôže nikdy hovoriť, že bude dobrá úroda, pokiaľ ju nemá pod strechou pivnice J

Prajeme si, aby Svätý Urban, patrón vinohradníkov, dozeral nielen na naše vinice, aby nás  neprekvapil ľadovec, čo by zapríčinilo poškodenie dozrievajúcich bobúľ – malo by to za následok výskyt hniloby. To isté by spôsobili aj veľké dažde. Veľa slnka a málo dažďa – tak by mal vyzerať ideálny august vo vinici.

 Ale aj tak najväčším nepriateľom každého vinohradníka sú škorce, ktoré už v týchto dňoch začali s náletmi.

A čo sa deje s hroznom, keď sa oberie a dovezie priamo do vinárstva?

Hrozno odstrapíme, pomelieme, vylisujeme. Z lisu putuje do odkaľovacích nádob, predtým odmeráme muštomerom  jeho sladkosť. Z odkaľovacích nádob nám ide čistý mušt do cisterien, kde prebieha regulované kvasenie pri nami zadanej teplote.

Technológia spracovania nie je ako technológia spracovania!

Mušt na burčiaky spracúvame inou technológiou ako mušt na mladé vína.

Hrozno na burčiaky spracúvame inou technológiou, a to z dôvodu, aby sme zachovali všetky požadované kvalitatívne a chuťové vlastnosti burčiaku. Nechávame ho fermentovať pri 8 °C, čím spomalíme jeho fermentáciu, aby sme ho udržali dlhšiu dobu ako svieži nápoj.

Mušty sa fermentujú pri teplote 16°C, čo je najideálnejšia teplota na uvoľňovanie aromatických látok pre aromatické odrody, kde denne kontrolujeme priebeh kvasenia. Optimálna dĺžka fermentácie je 12 dní pri teplote 16°C, aby sme dosiahli lahodné a nie ťažké vína.

 

Bag in Box

04.06.2019

ČAS LETNÝCH GRILOVAČIEK A ZÁHRADNÝCH PÁRTY Chystáte letnú oslavu či posedenie vonku pri grile, v spoločnosti priateľov máme pre vás zopár jednoduchých tipov, ako zažiť neopakovateľné viac »

Ples a víno

07.02.2019

Výber vína Plesová sezóna je v plnom prúde, čo všetko jej predchádza? Plesová sezóna je obdobie, ktoré začína víkendom po Troch kráľoch a trvá s pravidla až do „škaredej“ Popolcovej viac »

Aktuálne z našej pivnice

30.01.2019

Počas uplynulého týždňa sa v pivnici nášho vinárstva ukončil proces filtrácie kvasničných kalov. Určite sa mnohí z Vás pýtate, čo to vlastne je? V nasledujúcich riadkoch sa pokúsim zodpovedať viac »

čaputová ukrajina pamatnik

Čaputová má dvojaký meter na lumpov, hovorí Hrnko. Blahová je po sto dňoch s ňou spokojná

22.09.2019 19:00

V pondelok uplynie sto dní od nástupu Zuzany Čaputovej do prezidentskej funkcie. Ako ju hodnotí koalícia a opozícia?

videopredpoveď

Na Slovensko sa rúti séria frontov! Vieme, aký bude prvý jesenný týždeň

22.09.2019 16:59

Rozprší sa? Aké teploty nás čakajú od pondelka do nedele?

Corbyn

Corbyn je v prípade zvolenia odhodlaný zostať vo funkcii premiéra celé obdobie

22.09.2019 16:36

Sedemdesiatročný Corbyn podľa AP vyvrátil špekulácie o tom, že uvažuje o rezignácii.

triblavina, diaľnica

Staviteľ obchvatu Bratislavy vyčíta štátu: Diaľnice D1 a D4 sa pretnú neskôr

22.09.2019 15:00

Na výstavbu a dokončenie časti diaľnice D4 v úseku Ivanka, sever - Bratislava, Rača má výrazný vplyv jej plánované križovanie so súčasnou diaľnicou D1.

jmvinar

Len ďalšia Blog.Pravda.sk stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 7698x
Priemerná čítanosť článkov: 962x

Autor blogu

Kategórie