Založ si blog

Tešíme sa z peknej úrody hrozna a burčiak už čoskoro!

V tomto roku sa nám rysuje naozaj pekná úroda. Začiatok vinárskeho roka 2018 sme u nás v JM Vinárstvo Doľany zahájili zberom Iršai Oliver, ktorý nám dozrel v predstihu 2 týždňov.  Tento rok je naozaj veľmi dobrý, má veľa slnečných dní, čo predpovedá, že hrozno by mohlo mať vyšší stupeň cukornatosti.

MP SR vyhovelo žiadosti vinohradníkov a vinárov, ktorí žiadali o výnimku zo zákona o predaji BURČIAKU.

Takže v tomto roku namiesto 15. augusta už obľúbená búrka v pohári od 6. augusta.

Tak už len dúfať, že počasie nás nesklame a úroda bude taká, ako sa nám v týchto dňoch ukazuje. Poľnohospodár ale nemôže nikdy hovoriť, že bude dobrá úroda, pokiaľ ju nemá pod strechou pivnice J

Prajeme si, aby Svätý Urban, patrón vinohradníkov, dozeral nielen na naše vinice, aby nás  neprekvapil ľadovec, čo by zapríčinilo poškodenie dozrievajúcich bobúľ – malo by to za následok výskyt hniloby. To isté by spôsobili aj veľké dažde. Veľa slnka a málo dažďa – tak by mal vyzerať ideálny august vo vinici.

 Ale aj tak najväčším nepriateľom každého vinohradníka sú škorce, ktoré už v týchto dňoch začali s náletmi.

A čo sa deje s hroznom, keď sa oberie a dovezie priamo do vinárstva?

Hrozno odstrapíme, pomelieme, vylisujeme. Z lisu putuje do odkaľovacích nádob, predtým odmeráme muštomerom  jeho sladkosť. Z odkaľovacích nádob nám ide čistý mušt do cisterien, kde prebieha regulované kvasenie pri nami zadanej teplote.

Technológia spracovania nie je ako technológia spracovania!

Mušt na burčiaky spracúvame inou technológiou ako mušt na mladé vína.

Hrozno na burčiaky spracúvame inou technológiou, a to z dôvodu, aby sme zachovali všetky požadované kvalitatívne a chuťové vlastnosti burčiaku. Nechávame ho fermentovať pri 8 °C, čím spomalíme jeho fermentáciu, aby sme ho udržali dlhšiu dobu ako svieži nápoj.

Mušty sa fermentujú pri teplote 16°C, čo je najideálnejšia teplota na uvoľňovanie aromatických látok pre aromatické odrody, kde denne kontrolujeme priebeh kvasenia. Optimálna dĺžka fermentácie je 12 dní pri teplote 16°C, aby sme dosiahli lahodné a nie ťažké vína.

 

Bag in Box

04.06.2019

ČAS LETNÝCH GRILOVAČIEK A ZÁHRADNÝCH PÁRTY Chystáte letnú oslavu či posedenie vonku pri grile, v spoločnosti priateľov máme pre vás zopár jednoduchých tipov, ako zažiť neopakovateľné viac »

Ples a víno

07.02.2019

Výber vína Plesová sezóna je v plnom prúde, čo všetko jej predchádza? Plesová sezóna je obdobie, ktoré začína víkendom po Troch kráľoch a trvá s pravidla až do „škaredej“ Popolcovej viac »

Aktuálne z našej pivnice

30.01.2019

Počas uplynulého týždňa sa v pivnici nášho vinárstva ukončil proces filtrácie kvasničných kalov. Určite sa mnohí z Vás pýtate, čo to vlastne je? V nasledujúcich riadkoch sa pokúsim zodpovedať viac »

Jeffrey Epstein Ghislaine Maxwell

V prípade sexuálneho zneužívania dievčat figuruje aj "Epsteinova madam"

18.08.2019 21:52

Epsteinovi údajne pomáhala dohadzovať dievčatá dcéra britského mediálneho magnáta Roberta Maxwella.

poľsko, helikoptéra

Záchranári hľadajú mužov uviaznutých v najdlhšej tatranskej jaskyni

18.08.2019 21:08

Spojenie medzi dvojicou a kolegami vo Veľkej snežnej jaskyni sa prerušilo po náhlom zatopení jednej z chodieb.

ministerstvo zdravotníctva

Na chaos pri liekoch doplatili pacienti

18.08.2019 19:30

Niektorí onkologickí pacienti si musia od júla za lieky priplácať mesačne desiatky eur. Chyba sa stala na strane štátu, ktorý zle nastavil ceny.

Migranti, štúrovo, polícia, utečenci

V Štúrove zadržali migrantov z Afganistanu, schovávali sa pod vagónmi

18.08.2019 18:58

Zvyšná časť nelegálnych migrantov bola zadržaná neskôr, keďže pešo pokračovala ďalej.

jmvinar

Len ďalšia Blog.Pravda.sk stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 7334x
Priemerná čítanosť článkov: 917x

Autor blogu

Kategórie