Založ si blog

Tešíme sa z peknej úrody hrozna a burčiak už čoskoro!

V tomto roku sa nám rysuje naozaj pekná úroda. Začiatok vinárskeho roka 2018 sme u nás v JM Vinárstvo Doľany zahájili zberom Iršai Oliver, ktorý nám dozrel v predstihu 2 týždňov.  Tento rok je naozaj veľmi dobrý, má veľa slnečných dní, čo predpovedá, že hrozno by mohlo mať vyšší stupeň cukornatosti.

MP SR vyhovelo žiadosti vinohradníkov a vinárov, ktorí žiadali o výnimku zo zákona o predaji BURČIAKU.

Takže v tomto roku namiesto 15. augusta už obľúbená búrka v pohári od 6. augusta.

Tak už len dúfať, že počasie nás nesklame a úroda bude taká, ako sa nám v týchto dňoch ukazuje. Poľnohospodár ale nemôže nikdy hovoriť, že bude dobrá úroda, pokiaľ ju nemá pod strechou pivnice J

Prajeme si, aby Svätý Urban, patrón vinohradníkov, dozeral nielen na naše vinice, aby nás  neprekvapil ľadovec, čo by zapríčinilo poškodenie dozrievajúcich bobúľ – malo by to za následok výskyt hniloby. To isté by spôsobili aj veľké dažde. Veľa slnka a málo dažďa – tak by mal vyzerať ideálny august vo vinici.

 Ale aj tak najväčším nepriateľom každého vinohradníka sú škorce, ktoré už v týchto dňoch začali s náletmi.

A čo sa deje s hroznom, keď sa oberie a dovezie priamo do vinárstva?

Hrozno odstrapíme, pomelieme, vylisujeme. Z lisu putuje do odkaľovacích nádob, predtým odmeráme muštomerom  jeho sladkosť. Z odkaľovacích nádob nám ide čistý mušt do cisterien, kde prebieha regulované kvasenie pri nami zadanej teplote.

Technológia spracovania nie je ako technológia spracovania!

Mušt na burčiaky spracúvame inou technológiou ako mušt na mladé vína.

Hrozno na burčiaky spracúvame inou technológiou, a to z dôvodu, aby sme zachovali všetky požadované kvalitatívne a chuťové vlastnosti burčiaku. Nechávame ho fermentovať pri 8 °C, čím spomalíme jeho fermentáciu, aby sme ho udržali dlhšiu dobu ako svieži nápoj.

Mušty sa fermentujú pri teplote 16°C, čo je najideálnejšia teplota na uvoľňovanie aromatických látok pre aromatické odrody, kde denne kontrolujeme priebeh kvasenia. Optimálna dĺžka fermentácie je 12 dní pri teplote 16°C, aby sme dosiahli lahodné a nie ťažké vína.

 

Bag in Box

04.06.2019

ČAS LETNÝCH GRILOVAČIEK A ZÁHRADNÝCH PÁRTY Chystáte letnú oslavu či posedenie vonku pri grile, v spoločnosti priateľov máme pre vás zopár jednoduchých tipov, ako zažiť neopakovateľné chvíle plné pohody, dobrého jedla a nálady s vínom z vlastných viníc JM Vinárstva Doľany v praktickom balení BAG IN BOX. Urobte dojem na svojich priateľov hneď pri zvítaní ponúknite [...]

Ples a víno

07.02.2019

Výber vína Plesová sezóna je v plnom prúde, čo všetko jej predchádza? Plesová sezóna je obdobie, ktoré začína víkendom po Troch kráľoch a trvá s pravidla až do „škaredej“ Popolcovej stredy. Spoločenská udalosť dlho očakávaná zábava pri výnimočnej atmosfére, skvelej hudbe a dobrom jedle, ktorá je spojená so spoločenským tancom. Ples býva okrem rôznych [...]

Aktuálne z našej pivnice

30.01.2019

Počas uplynulého týždňa sa v pivnici nášho vinárstva ukončil proces filtrácie kvasničných kalov. Určite sa mnohí z Vás pýtate, čo to vlastne je? V nasledujúcich riadkoch sa pokúsim zodpovedať túto otázku. Kvasinky, po ukončení procesu kvasenia, čiže premeny hroznového cukru na alkohol, hynú. Vyššie hladiny etanolu pôsobia na kvasinky toxicky, kvasinky tak postupne [...]

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

SR Bratislava politika vláda 19. schôdza BAX

Poslanci z SNS predložili zmeny v zákone o neziskových organizáciách

28.03.2024 15:53

Novela hovorí aj o právomoci Ministerstva vnútra SR rozpustiť občianske združenie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 14908x
Priemerná čítanosť článkov: 1864x

Autor blogu

Kategórie