Ples a víno

7. februára 2019, jmvinar, Nezaradené

Výber vína
Plesová sezóna je v plnom prúde, čo všetko jej predchádza?

Plesová sezóna je obdobie, ktoré začína víkendom po Troch kráľoch a trvá s pravidla až do „škaredej“ Popolcovej stredy. Spoločenská udalosť dlho očakávaná zábava pri výnimočnej atmosfére, skvelej hudbe a dobrom jedle, ktorá je spojená so spoločenským tancom. Ples býva okrem rôznych gastronomických pochúťok spojení aj vychutnávaním si tak tradičného nápoja, akým je víno.
Hlavne organizátori plesov vedia o čom je reč, na to aby sme sa cítili noblesne venujú hodiny, mesiace prípravám.
Každý organizátor chce, aby sa na jeho ples nezabudlo a dlho sa spomínalo či už ide o ples poľovnícky, vinársky, pre senierov …..Chce mať istotu, že si vyberie to najlepšie miesto konania, očarujúcu výzdobu… Chce mať dobrý pocit z dobre naplánovaného plesu, chce pripraviť všetko, čo vytvorí výnimočnú atmosféru a zanechá dojem a samozrejme rozmýšľa nad tým akým jedlom očariť a správnym výberom vína.
Tu určite platí staré známe príslovie „Jedlo bez vína je ako deň bez slnečného svetla.“Jedlo a víno patria od nepamäti spolu. Ale určite nie je jednoduché zvoliť vhodné kombinácie jedla s vínom.

Pri výbere vhodnej kombinácie jedla s vínom je dobré popremýšľať. Dobrým výberom vína k jedlám ktoré sa nám ponúkajú, môžete chuť ešte zvýrazniť a uviesť ju do skutočného zážitku. Správne spárovanie jedla a vína, so svojimi charakteristickými vlastnosťami vytvárajú príjemný chuťový celok.
Tento účinok môžeme dosiahnuť vďaka niekoľkým jednoduchým radám z JM Vinárstva Doľany:
K bravčovému mäsu pasujú plné červené vína. Odporúčame slovenské odrody, najmä Rulandské modré, Frankovku a Modrý Portugal, ale i Cabernet Sauvignon. K ľahkým úpravám skúste aj niektoré biele odrody ako napríklad Rulandské, Veltlínske zelené.
K hovädzine predjedlám z neho patria červené vína, odporúčame Frankovka, Rulandské modré či Svätovavrinecké. K steakom sa hodia plnšie červené náš typ je Cabernet Sauvignon.
K výbornému bielemu hydinovému mäsu, či kuracine alebo morčacine, sa snúbia svieže biele vína Rulandské biele, Veltlínske zelené. Skúste aj Sauvignon či Devín.
Pravidlá na párovanie jedla a vína nenájdete, pretože neexistujú. Jedlá a vína sú dnes oveľa rozmanitejšie. Kuchyne sa prelínajú, stále vznikajú nové a nové kombinácie chutí a vín. Preto sa nedá zaručene povedať, toto sa smie, toto zas nie. Hlavne sa nebojte a skúšajte, fantázii a chuti sa medze nekladú!

V JM Vinárstve Doľany Vám prajem správny výber vína, aby sa váš ples stal nezabudnuteľným zážitkom pre Vašich hostí. na ktorý budú všetci dlho spomínať.