Tešíme sa z peknej úrody hrozna a burčiak už čoskoro!

7. augusta 2018, jmvinar, Nezaradené

V tomto roku sa nám rysuje naozaj pekná úroda. Začiatok vinárskeho roka 2018 sme u nás v JM Vinárstvo Doľany zahájili zberom Iršai Oliver, ktorý nám dozrel v predstihu 2 týždňov.  Tento rok je naozaj veľmi dobrý, má veľa slnečných dní, čo predpovedá, že hrozno by mohlo mať vyšší stupeň cukornatosti.

MP SR vyhovelo žiadosti vinohradníkov a vinárov, ktorí žiadali o výnimku zo zákona o predaji BURČIAKU.

Takže v tomto roku namiesto 15. augusta už obľúbená búrka v pohári od 6. augusta.

Tak už len dúfať, že počasie nás nesklame a úroda bude taká, ako sa nám v týchto dňoch ukazuje. Poľnohospodár ale nemôže nikdy hovoriť, že bude dobrá úroda, pokiaľ ju nemá pod strechou pivnice J

Prajeme si, aby Svätý Urban, patrón vinohradníkov, dozeral nielen na naše vinice, aby nás  neprekvapil ľadovec, čo by zapríčinilo poškodenie dozrievajúcich bobúľ – malo by to za následok výskyt hniloby. To isté by spôsobili aj veľké dažde. Veľa slnka a málo dažďa – tak by mal vyzerať ideálny august vo vinici.

 Ale aj tak najväčším nepriateľom každého vinohradníka sú škorce, ktoré už v týchto dňoch začali s náletmi.

A čo sa deje s hroznom, keď sa oberie a dovezie priamo do vinárstva?

Hrozno odstrapíme, pomelieme, vylisujeme. Z lisu putuje do odkaľovacích nádob, predtým odmeráme muštomerom  jeho sladkosť. Z odkaľovacích nádob nám ide čistý mušt do cisterien, kde prebieha regulované kvasenie pri nami zadanej teplote.

Technológia spracovania nie je ako technológia spracovania!

Mušt na burčiaky spracúvame inou technológiou ako mušt na mladé vína.

Hrozno na burčiaky spracúvame inou technológiou, a to z dôvodu, aby sme zachovali všetky požadované kvalitatívne a chuťové vlastnosti burčiaku. Nechávame ho fermentovať pri 8 °C, čím spomalíme jeho fermentáciu, aby sme ho udržali dlhšiu dobu ako svieži nápoj.

Mušty sa fermentujú pri teplote 16°C, čo je najideálnejšia teplota na uvoľňovanie aromatických látok pre aromatické odrody, kde denne kontrolujeme priebeh kvasenia. Optimálna dĺžka fermentácie je 12 dní pri teplote 16°C, aby sme dosiahli lahodné a nie ťažké vína.