Založ si blog

Ples a víno

Výber vína
Plesová sezóna je v plnom prúde, čo všetko jej predchádza?

Plesová sezóna je obdobie, ktoré začína víkendom po Troch kráľoch a trvá s pravidla až do „škaredej“ Popolcovej stredy. Spoločenská udalosť dlho očakávaná zábava pri výnimočnej atmosfére, skvelej hudbe a dobrom jedle, ktorá je spojená so spoločenským tancom. Ples býva okrem rôznych gastronomických pochúťok spojení aj vychutnávaním si tak tradičného nápoja, akým je víno.
Hlavne organizátori plesov vedia o čom je reč, na to aby sme sa cítili noblesne venujú hodiny, mesiace prípravám.
Každý organizátor chce, aby sa na jeho ples nezabudlo a dlho sa spomínalo či už ide o ples poľovnícky, vinársky, pre senierov …..Chce mať istotu, že si vyberie to najlepšie miesto konania, očarujúcu výzdobu… Chce mať dobrý pocit z dobre naplánovaného plesu, chce pripraviť všetko, čo vytvorí výnimočnú atmosféru a zanechá dojem a samozrejme rozmýšľa nad tým akým jedlom očariť a správnym výberom vína.
Tu určite platí staré známe príslovie „Jedlo bez vína je ako deň bez slnečného svetla.“Jedlo a víno patria od nepamäti spolu. Ale určite nie je jednoduché zvoliť vhodné kombinácie jedla s vínom.

Pri výbere vhodnej kombinácie jedla s vínom je dobré popremýšľať. Dobrým výberom vína k jedlám ktoré sa nám ponúkajú, môžete chuť ešte zvýrazniť a uviesť ju do skutočného zážitku. Správne spárovanie jedla a vína, so svojimi charakteristickými vlastnosťami vytvárajú príjemný chuťový celok.
Tento účinok môžeme dosiahnuť vďaka niekoľkým jednoduchým radám z JM Vinárstva Doľany:
K bravčovému mäsu pasujú plné červené vína. Odporúčame slovenské odrody, najmä Rulandské modré, Frankovku a Modrý Portugal, ale i Cabernet Sauvignon. K ľahkým úpravám skúste aj niektoré biele odrody ako napríklad Rulandské, Veltlínske zelené.
K hovädzine predjedlám z neho patria červené vína, odporúčame Frankovka, Rulandské modré či Svätovavrinecké. K steakom sa hodia plnšie červené náš typ je Cabernet Sauvignon.
K výbornému bielemu hydinovému mäsu, či kuracine alebo morčacine, sa snúbia svieže biele vína Rulandské biele, Veltlínske zelené. Skúste aj Sauvignon či Devín.
Pravidlá na párovanie jedla a vína nenájdete, pretože neexistujú. Jedlá a vína sú dnes oveľa rozmanitejšie. Kuchyne sa prelínajú, stále vznikajú nové a nové kombinácie chutí a vín. Preto sa nedá zaručene povedať, toto sa smie, toto zas nie. Hlavne sa nebojte a skúšajte, fantázii a chuti sa medze nekladú!

V JM Vinárstve Doľany Vám prajem správny výber vína, aby sa váš ples stal nezabudnuteľným zážitkom pre Vašich hostí. na ktorý budú všetci dlho spomínať.

Bag in Box

04.06.2019

ČAS LETNÝCH GRILOVAČIEK A ZÁHRADNÝCH PÁRTY Chystáte letnú oslavu či posedenie vonku pri grile, v spoločnosti priateľov máme pre vás zopár jednoduchých tipov, ako zažiť neopakovateľné chvíle plné pohody, dobrého jedla a nálady s vínom z vlastných viníc JM Vinárstva Doľany v praktickom balení BAG IN BOX. Urobte dojem na svojich priateľov hneď pri zvítaní ponúknite [...]

Aktuálne z našej pivnice

30.01.2019

Počas uplynulého týždňa sa v pivnici nášho vinárstva ukončil proces filtrácie kvasničných kalov. Určite sa mnohí z Vás pýtate, čo to vlastne je? V nasledujúcich riadkoch sa pokúsim zodpovedať túto otázku. Kvasinky, po ukončení procesu kvasenia, čiže premeny hroznového cukru na alkohol, hynú. Vyššie hladiny etanolu pôsobia na kvasinky toxicky, kvasinky tak postupne [...]

Jeseň vo vinohradoch s príchuťou Mladých vín.

19.10.2018

Tak ako leto za sebou rýchlo zatvorilo dvere a jeseň začala dostavať svoje čaro, prichádza nával farieb vôní a s ním aj dlho-očakávane koštovky mladých vín. Vinice začínaju hrať pestrofarebnou jesennou paletou farieb, hmlistý opar sa ťahá nad vinicou, objavujú sa prvé jesenné slnečné lúče. Vzduchom letí jemná pavučinka ktorá nám oznamuje príchod babieho leta [...]

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 14909x
Priemerná čítanosť článkov: 1864x

Autor blogu

Kategórie