Založ si blog

Jeseň vo vinohradoch s príchuťou Mladých vín.

Tak ako leto za sebou rýchlo zatvorilo dvere a jeseň začala dostavať svoje čaro, prichádza nával farieb vôní a s ním aj dlho-očakávane koštovky mladých vín.
Vinice začínaju hrať pestrofarebnou jesennou paletou farieb, hmlistý opar sa ťahá nad vinicou, objavujú sa prvé jesenné slnečné lúče. Vzduchom letí jemná pavučinka ktorá nám oznamuje príchod babieho leta jesenné dni sú plné vôni posledných dozretých odrôd hrozna. U nás vinica ukázala výsledok celoročnej práce v nej, tohtoročné počasie prialo úrode a dobrej kvalite hrozna. Na zber bolo treba pripraviť vinicu, ale aj pivnicu. Zber hrozna bol len začiatkom práce pre vinára. Kvalitné víno sa rodí vo vinici ani u nás tomu nie je inak. Posledná voňavá odroda vo vinici a v pivnici „ školenie vína“ stáčanie, čirenie a filtrácia vína. Pivnica vonia kvasnicami, muškátom, iršaiom, cabernetom ….
Burčiaková sezónna sa snami pomali lúči, prichádza posledný krok filtrácia a dlho očakavané mladé vína. Sú búrlive a mladé s kvetinovou vôňou, či jemným závanom bubliniek na jazyku. Majú svoju jemnosť a ľahkosť – iskrenie.
Tak ako v pivnici vinár má svoju dôležitú úlohu – zachovať vo vínach čo najviac chutí, vôní ani vinohradníkom sa práca zberom nekončí.
Aj po tomto období vinič potrebuje svoju starostlivosť oprava opornej konštrukcie, prevzdušnenie pôdy, hnojenie …
Po zbere hrozna pokračuje vinič vo vyzrievaní, listy krásne jeseň sfarbila a jeden po druhom dopadajú na zem.. Púčiky na letorastoch sú pripravené na fázu hlbokého pokoja a celý ker začína svoju prípravu na fenologickú fázu zimného vegetačného pokoja.
Je tu čas mladých vín.

Bag in Box

04.06.2019

ČAS LETNÝCH GRILOVAČIEK A ZÁHRADNÝCH PÁRTY Chystáte letnú oslavu či posedenie vonku pri grile, v spoločnosti priateľov máme pre vás zopár jednoduchých tipov, ako zažiť neopakovateľné chvíle plné pohody, dobrého jedla a nálady s vínom z vlastných viníc JM Vinárstva Doľany v praktickom balení BAG IN BOX. Urobte dojem na svojich priateľov hneď pri zvítaní ponúknite [...]

Ples a víno

07.02.2019

Výber vína Plesová sezóna je v plnom prúde, čo všetko jej predchádza? Plesová sezóna je obdobie, ktoré začína víkendom po Troch kráľoch a trvá s pravidla až do „škaredej“ Popolcovej stredy. Spoločenská udalosť dlho očakávaná zábava pri výnimočnej atmosfére, skvelej hudbe a dobrom jedle, ktorá je spojená so spoločenským tancom. Ples býva okrem rôznych [...]

Aktuálne z našej pivnice

30.01.2019

Počas uplynulého týždňa sa v pivnici nášho vinárstva ukončil proces filtrácie kvasničných kalov. Určite sa mnohí z Vás pýtate, čo to vlastne je? V nasledujúcich riadkoch sa pokúsim zodpovedať túto otázku. Kvasinky, po ukončení procesu kvasenia, čiže premeny hroznového cukru na alkohol, hynú. Vyššie hladiny etanolu pôsobia na kvasinky toxicky, kvasinky tak postupne [...]

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

Harabin vyzval ľudí, aby išli voliť. Svoj hlas dá Pellegrinimu

28.03.2024 09:00

Podľa Harabina sa Pellegrini prihlásil k častiam programu, ktorý presadzoval v prvom kole.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Joe Lieberman

Zomrel Joe Lieberman, bývalý demokratický senátor a kandidát na viceprezidenta

28.03.2024 07:42

Vo veku 82 rokov zomrel dlhoročný americký senátor a vplyvná, hoci kontroverzná osoba v rámci Demokratickej strany.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 14907x
Priemerná čítanosť článkov: 1863x

Autor blogu

Kategórie