Založ si blog

Naša 18tka

Všetko so všetkým súvisí a komplexnosť vytvára jeden krásny, ucelený celok.
Hrozno nám tohto roku dozrelo skôr, ako zvyčajne a to vďaka slnečnému teplému počasiu. S vrtochmi počasia sa snažíme držať krok každý deň aj my, a preto nikdy  nespíme na vavrínoch. Faktom ale je, že rok 2018 sa zatiaľ hodnotí ako úspešný a krásny z pohľadu nás vinárov aj vinohradníkov. Úroda je v skvelej kondícii, bez poškodenia čí náznaku chorôb a s vhodnou cukornatosťou. Vďaka týmto priaznivým činiteľom sa nám podarilo i tento rok Vám doručiť chutné burčiaky, ktoré nám krásne fermentujú.
Po vyrobení burčiaku však naša práca nekončí, práve naopak, pokračuje ďalej, a to výrobou vína, s ktorou Vám vždy predstavujeme nové fázy života vín, ktoré v danom procese kvasenia vznikajú.
Ako ste sa od nás už dozvedeli, burčiaková sezóna je u nás už v plnom prúde, a preto sme sa Vám v našom ďalšom príspevku rozhodli predstaviť náš mladý unikát tohtoročnej sezóny – Našu 18tku.
Naša 18tka prvý krát dozrela skôr.
Prešla rôznymi fázami svojho vývoja, od pučania, nalievania, bujného kvasenia až k svojej sviežosti. Nastáva čas ju ochutnať, ohodnotiť. Je veselá, iskrivá, ľahká a svieža. Svojou ovocnou chuťou zaujme nie jedného milovníka vín.
K jej zrodu bolo použité hrozno z odrody Irsai Oliver, ktoré sme pozbierali už 1. augusta 2018 z našich troch honov z Doľanského a Orešanského rajóna.
Prvý krát sa naša 18tka oblečie do nového šatu. Nikdy predtým sme ju takto vyfintenú ešte nemali možnosť vzhliadnuť, či privoňať si k jej mladosti.
Príznačnými vlastnosťami našej najmladšej, 18tky, sú určite jej sviežosť, aromatickosť, jemnosť, a veríme, že si i Vás podmaní svojou intenzívne kvetinovou vôňou.
A ešte menšia poznámka na záver
Najlepšie chutí vychladená pri teplote 8-10 °C, ako aperitív k ľahkým, sviežim, letným jedlám a preto neváhajte ochutnať.
Balenie Bag in Box odrody Irsai Oliver, obsah 3l a 5l je výhodné pre rodinné oslavy, či reštaurácie. V prípade, že víno nespotrebujete, možno ho uchovať i po otvorení bez akejkoľvek straty kvality aj niekoľko týždňov. Pri správnom skladovaní sa i po jej otvorení vzduch k našej 18tke nedostane, a práve preto nestratí žiadnu zo svojich výborných vlastností.
 

Bag in Box

04.06.2019

ČAS LETNÝCH GRILOVAČIEK A ZÁHRADNÝCH PÁRTY Chystáte letnú oslavu či posedenie vonku pri grile, v spoločnosti priateľov máme pre vás zopár jednoduchých tipov, ako zažiť neopakovateľné chvíle plné pohody, dobrého jedla a nálady s vínom z vlastných viníc JM Vinárstva Doľany v praktickom balení BAG IN BOX. Urobte dojem na svojich priateľov hneď pri zvítaní ponúknite [...]

Ples a víno

07.02.2019

Výber vína Plesová sezóna je v plnom prúde, čo všetko jej predchádza? Plesová sezóna je obdobie, ktoré začína víkendom po Troch kráľoch a trvá s pravidla až do „škaredej“ Popolcovej stredy. Spoločenská udalosť dlho očakávaná zábava pri výnimočnej atmosfére, skvelej hudbe a dobrom jedle, ktorá je spojená so spoločenským tancom. Ples býva okrem rôznych [...]

Aktuálne z našej pivnice

30.01.2019

Počas uplynulého týždňa sa v pivnici nášho vinárstva ukončil proces filtrácie kvasničných kalov. Určite sa mnohí z Vás pýtate, čo to vlastne je? V nasledujúcich riadkoch sa pokúsim zodpovedať túto otázku. Kvasinky, po ukončení procesu kvasenia, čiže premeny hroznového cukru na alkohol, hynú. Vyššie hladiny etanolu pôsobia na kvasinky toxicky, kvasinky tak postupne [...]

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Zvrat v prípade Černáka. V miestnosti bol len pár minút, rozhodovať o jeho prepustení sa dnes nebude

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:06

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 14986x
Priemerná čítanosť článkov: 1873x

Autor blogu

Kategórie