Založ si blog

Burčiaková sezóna nám zaklopala na dvere skôr ako po minulé roky!

Oberačky sa začali skôr ako v minulých rokoch, vinohradníci počítajú s veľmi dobrou kvalitou hrozna.

Teraz už všetko závisí od počasia v nasledujúcich týždňoch, hrozno podľa našich pozorovaní je v Doľanskom a Orešanskom rajóne v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti v excelentnom zdravotnom stave a tomu zodpovedá aj kvalita burčiaku.

Burčiaková atmosféra v JM Vinárstvo Doľany začala o niečo skôr ako po minulé roky. Odštartovala ju odroda Iršai Oliver, nájdeme ho na jarmokoch, v reštauráciách, vinárňach, vinobraniach. Burčiaková sezóna je v plnom prúde, neodmysliteľne k nej patria lokše, husacina a čas príjemného posedenia pri pohári nasladlého, jemne ovocného až muškátového moku. Počas burčiakovej sezóny budete mať možnosť z našej produkcie ochutnať Muškát Moravský, Modrý Portugal – ružový, Modrý Portugal červený.

Burčiak nie je určený na skladovanie, ale na okamžité vypitie.

V JM Vinárstve pre Vás pripravujeme burčiak  tak, aby bol v najlepšej kondícií v deň predaja. Pozor burčiak je „výbušný“ nápoj, neprospievajú mu vysoké teploty práve preto u nás regulujeme jeho kvasenie – fermentáciu. Pri 8 °C spomalíme jeho fermentáciu, aby sme ho udržali dlhšiu dobu ako svieži  nápoj.

A čo je vlastne burčiak?  

Je to čisto prírodný alkoholický nápoj: „kvasiaci a žltkavo sfarbený hroznový produkt, obsahujúci 4-6% . alkoholu, ktorý vzniká pri výrobe vína. Kvalitný burčiak obsahuje veľa vitamínov, stopových prvkov a ovocných cukrov. Má príjemnú chuť, je výborným doplnkom jedla a príjemným spoločníkom. Má priaznivé účinky na trávenie, nervovú sústavu, pleť a zlepšuje činnosť srdca.

Ako vlastne spoznáte kvalitný burčiak?

Farba je svetlo mliečno-žltá s jemným kalom, nemal by byť tmavý ani hustý. Je príjemnej ovocnej arómy s miernou vôňou kvasiniek.

Hovorí sa, že človek by mal kvôli svojmu zdraviu za sezónu vypiť sedem litrov burčiaku, aby sa mu kompletne vymenila krv.

Bag in Box

04.06.2019

ČAS LETNÝCH GRILOVAČIEK A ZÁHRADNÝCH PÁRTY Chystáte letnú oslavu či posedenie vonku pri grile, v spoločnosti priateľov máme pre vás zopár jednoduchých tipov, ako zažiť neopakovateľné chvíle plné pohody, dobrého jedla a nálady s vínom z vlastných viníc JM Vinárstva Doľany v praktickom balení BAG IN BOX. Urobte dojem na svojich priateľov hneď pri zvítaní ponúknite [...]

Ples a víno

07.02.2019

Výber vína Plesová sezóna je v plnom prúde, čo všetko jej predchádza? Plesová sezóna je obdobie, ktoré začína víkendom po Troch kráľoch a trvá s pravidla až do „škaredej“ Popolcovej stredy. Spoločenská udalosť dlho očakávaná zábava pri výnimočnej atmosfére, skvelej hudbe a dobrom jedle, ktorá je spojená so spoločenským tancom. Ples býva okrem rôznych [...]

Aktuálne z našej pivnice

30.01.2019

Počas uplynulého týždňa sa v pivnici nášho vinárstva ukončil proces filtrácie kvasničných kalov. Určite sa mnohí z Vás pýtate, čo to vlastne je? V nasledujúcich riadkoch sa pokúsim zodpovedať túto otázku. Kvasinky, po ukončení procesu kvasenia, čiže premeny hroznového cukru na alkohol, hynú. Vyššie hladiny etanolu pôsobia na kvasinky toxicky, kvasinky tak postupne [...]

Saleziáni, majstrovstvá Slovenska, hokejbal, kategória U15, Nová Dubnica, mReportér

Aj kresťania sa vedia zabávať. Po omši to roztočili s hokejkami na ihrisku

24.04.2024 05:00

Zábery z vydarenej akcie zachytil mReportér Daniel Imriška.

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 14977x
Priemerná čítanosť článkov: 1872x

Autor blogu

Kategórie